Artırılmış gerçeklik teknolojilerinin öncülerinden biri olarak nitelendirilen Louis Rosenberg’in son zamanlarda oldukça oldukça popüler olan Metaverse kavramı ile ilgili korkutucu bir öngörüsü var. Rosenberg, Metaverse’ün ‘gerçekliği’ değiştirebileceğini düşünüyor.
Bir bilgisayar bilimcisi ve ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı’ndaki ilk artırılmış gerçeklik sisteminin geliştiricisi olan Rosenberg, geçtiğimiz hafta sonu Big Think üzerinden Metaverse hakkındaki düşüncelerini paylaştı.
Rosenberg, Facebook (yeni adıyla Meta) gibi Metaverse inşasına öncülük eden şirketler hakkında, “Altyapıyı kontrol edecek olan güçlü platform sağlayıcılarının artırılmış gerçekliği nasıl kullanacağı konusunda endişeliyim. Bu sağlayıcılar, gerçek insanların üzerinde belirli etiketler görmemizi sağlayan ücretli filtreleri artırılmış gerçeklik yoluyla Metaverse’e getirebilir. Bu etiketler insanların üzerinde yer alarak onlar hakkında bilgiler içerebilir” ifadelerini kullandı.
‘Nefret artacak’
Rosenberg bu filtrelerin insanlara; ‘alkolik, göçmen, ateist, ırkçı’ gibi etiketler koyabileceğini, bu durumun da insanlar arası nefret ve güvensizliği önemli derecede artırabileceğini düşünüyor: “Bunun sonucunda siyasi bölünmeler güçlenecek, belirli insanlar dışlanacak ve toplumsal bir güvensizlik oluşacak.”
Ünlü geliştirici bunlara ek olarak, Metaverse’ün bildiğimiz gerçekliği ortadan kaldıracağını düşünüyor. İnsanların zamanlarının tamamını burada geçireceğini ve tüm dünya ile etkileşimde olmak için sanal veya artırılmış gerçeklik cihazlarından ulaşmayacaklarını, bu yüzden de gerçeklik algısının yok olacağını belirtiyor.
Kaynak: Donanimhaber