1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Yeni beyin implantı düşünceleri metne dönüştürebiliyor

Yeni beyin implantı düşünceleri metne dönüştürebiliyor
0

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, felçli bir adamın yalnızca ‘düşünerek’ dakikada 90 karaktere kadar ‘yazmasına’ imkan tanıyan bir beyin implantı geliştirdi.

Mayıs ayında Nature’da yayınlanan ve Cumartesi günü WE Summit bilim konferansında sunulan araştırma, fikirleri yazıya dönüştürebilen bir teknoloji içerdiği için epeyce ilgiyle karşılandı.

Deney 2007 yılında geçirdiği omurilik yaralanması sebebiyle felç olan bir adam üzerinde yapıldı. 65 yaşındaki adam eliyle bir söz yazdığını hayal etti. BrainGate isimli yapay zekâ dayanaklı aygıt da beynin motor korteksine yerleştirilen elektrotlar sayesinde adamın niyetlerini yorumladı ve sözleri ekrana yansıttı. Uzmanlar da algoritma tarafından yapılan yorumlamaların doğruluk oranının %90’dan fazla olduğunu tabir etti.

Stanford’dan Krishna Shenoy konferans sırasında yaptığı açıklamada, “Bu buzdağının yalnızca görünen kısmı. Beyni sinirbilim yoluyla anladığımız önümüzdeki yıllarda çok daha çeşitli ve yeterli şeyleri başarabileceğiz” sözlerini kullandı.

Ekonomik takviyeye gereksinim var

Ek olarak Shenoy bu üslup teknolojilerin birtakım sıkıntılarla karşılaşabileceğini belirtti. Açıklamalara nazaran insanları beyin implantına ikna etmek ve teknolojinin gelişmesi için para bulmak kıymetli bir sorun. Bu yüzden Sheron, özel şirketlerin bu üslup teknolojilerin gelişmesine ve araştırılmasına daha fazla kaynak sağlamasını istiyor.

Uzmanlar bu araştırmanın yalnızca bir başlangıç olduğunu, hala yapılacak birçok işin olduğunu belirtiyor. Lakin gereken yatırımlar sağlanırsa ve bu biçim teknolojiler gelişmeye devam ederse beyin implantları konusunda çok büyük ilerlemeler kaydedilebileceğini söylemek yanlış olmaz.

Donanimhaber

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bravo_
    Bravo!
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_t_
    Kötü!
  • 0
    m_thi_
    Müthiş!
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir